Veszprém és környéke

IMG_6364
Veszprém és környéke

A királynék városa a Séd patakot övező dombokon és völgyekben terül el, három kistáj találkozásánál: északról a Bakony hegyvonulata, délről a Balaton-felvidék, keletről pedig a sík Mezőföld északnyugati nyúlványa, a Veszprémi-fennsík határolja. Ez a központi helyzet jelentős szerepet játszott a város kialakulásában.

Veszprém a legmagasabban fekvő megyeszékhely: felszíne átlagosan 260 méterrel található a tengerszint fölött. A városon belül ugyanakkor nem ritkák a 30-40 méteres szintkülönbségek sem. Különösen szembetűnőek ezek a Séd-völgy déli és keleti oldalán, ahol az északnyugati szelek munkájának köszönhetően meredek dolomitsziklák törnek a magasba. A hét dombra épült város egyik magaslatán, a Várhegyen alakult ki a veszprémi vár a X-XI. században.

Veszprém és a Bakony a Balatontól pár kilométerre fekszik, de önmagában ez a térség is megér akár több napos kirándulást. A megyeszékhely a térség központja is, hiszen a gazdag történelmű város bővelkedik látnivalókban. A vár és környéke, egy csodás séta és a várfok tetejéről, ahonnan csodás kilátás nyílik a városra. A vár alatt a Séd völgye húzódik meg, ami gyalogosan és biciklivel is egy remek túra minden korosztálynak. A város történelme szorosan összefügg István királlyal, Gizella királynéval és velük együtt az egyházzal is. A város közelsége a Balatonhoz sok lehetőséget kínál, hiszen egy pár perces autóúttal vagy egy kisebb biciklis túrával egyszerűen leérünk a partra, ahol lehet vitorlázni és sok más látnivaló is rendelkezésre áll. A Balatonnál bármerre is járunk, érdemes betérni egy-egy jó hangulatú, borozgatós-fröccsözős, a balatoni konyhát újragondoló és minden elemében frissességet hordozó bisztróba vagy borteraszra – persze csak az íze kedvéért… A helyi borkultúra egyedi öröksége, a helyi termékek felhasználása és a régi receptek újragondolása szó szerint különleges ízt ad a magas minőségű, több helyen fine-dining kategóriát kínáló éttermeknek.

Veszprém nem csak a Balaton közelségét élvezi, hanem a Bakony hegyeinek vonulata is cifrázza a tájat. A Bakonyban rengeteg túraútvonal található, legyen szó kisebb könnyebb túráról vagy akár embert próbáló, „via – ferratta” avagy vasalt utakról, amik a hegymászás kalandjait mutatják be nekünk, természetesen teljesen biztonságos és akár gyerekek számára elérhető vonalakon. A túrákon túl még számos élvezet vár minket, köztük kalandparkok, libegő és erdei vasutak. A táj csodás, a város pompás, az élvezetek végeláthatatlanok. Kell még más?

Élménycsomagok (nem csak) fiatal felnőtteknek Veszprém és környékén