Balatonfenyves és környéke

balatonfenyves
Balatonfenyves és környéke

Balatonfenyves a Balaton déli partján található Fonyód és Balatonmáriafürdő között, de más Balatonparti településekkel ellentétben nem lett zsúfolt üdülőváros, hanem sikerült megőriznie azt az arculatot, amely megkülönbözteti a többi településtől.  A Balaton ezen csücskében mindig is a csend és a nyugalom volt a jellemző, így a település szlogenje sem hangozhat másként: „Csendes, családias üdülőhely”. Balatonfenyves tehát népszerű családbarát nyaralóhely, amely egészen 1991-ig Fonyód részét képezte. Ekkor egy szavazás keretében az akkori lakosok úgy döntöttek, hogy önállóvá válnak. A település a nevét egyébként a keleti részein megtalálható fenyvesek után kapta.

Természetesen a legfőbb attrakció a Balaton maga, a strandok és a látnivalók. Balatonfenyvesen három nagyobb strand található, amelyek mindegyike szabad strand. Mindegyik strand rendezett, tiszta és sekély vizű, lassan mélyülő és gyönyörű kilátás nyílik a túlsó oldalon található Badacsonyra. Az összes helyen található játszótér, így a kisgyermekes családok számára is ideális választás lehet. A Nagy Strand a település legnagyobb strandja. Szintén nagyon előnyös partszakasz családok számára, hiszen kialakítottak egy külön homokos strandrészt, vannak öltözők és zuhanyzók, játszóterek, éttermek, vendéglők, sőt még vízibicikli-kölcsönző is. Közös tulajdonsága a Balatonfenyvesi, ill. a Csalogány Stranddal, hogy sekély vizű, lassan mélyülő partszakasszal rendelkezik.

A fürdőzésen kívül természetesen Balatonfenyves rendelkezik néhány látnivalóval is. Kezdetben gazdasági céllal hozták létre, majd egyre inkább turisztikai vonzerőt képviselt a Balatonfenyvesi kisvasút, amelyet több mint 60 éve hoztak létre. A kisvasút Balatonfenyvestől Somogyszentpálig közlekedik egész évbenmenetrend szerint és átszeli a vadregényes Nagyberket, amely a település déli határán található. A két természeti csoda közé ékelődött település a fürdéstől a természetjárásig a kerékpáros turizmustól a vadászaton át számtalan lehetőséget kínál a szabadidő változatos eltöltéséhez.

A város természetes programhelyszín is, a nyár folyamán többször is színházzá alakul a kertmozi, amely a község központjában található. A kertmozi a Nagy Strandnál található zenepavilonnal együtt a nyári kulturális rendezvények helyszíne. A községháza nagytermében minden hónapban új kiállítás kerül bemutatásra, amelyen a környék képzőművészei mutathatják be alkotásaikat.

Forrás: http://www.balatonfenyves.hu/fenyves1/index.php/hu/telepuelesuenk, https://www.cartourmagazin.hu/balatonfenyves-ahol-udulni-jo-latnivalok-programok-kirandulasok.html

[widget id=”wp_travel_trip_type-52″]