• Csomag leírása
 • Térség bemutatása
 • Vélemények
 • Kedvenceim
1. nap délután: - Nagyberek – e-bike túra

A túra Balatonfenyvesről indul a Hubertus-Hof. parkolójából. Az e-bikeok a Balatonfenyvesi Turisztikai Egyesülettől kerülnek kölcsönzésre. Az úti cél pedig a somogyi Nagyberek természeti tája azon belül is a Fehérvízi Láp, amelyet 1977-ben védetté nyilvánítottak. A terület legmélyebb részeit szinte egész évben víz borítja, ugyanakkor gazdag vízimadár világgal rendelkezik, amely csodálatos látványt nyújt. A terület különlegessége, ill. védettsége okán csak a turisztikai egyesület szervezésében látogatható.

A Hubertus Hof-tól indulva a Nagyberek felé egy hosszú bekötő út vezet, amely mentén hatalmas fák sorakoznak. A terület fokozottan védett, amelyre az út mentén figyelmeztető táblák is emlékeztetnek. Az aszfaltos útról kanyarodás nélkül egy földútra érünk, amelyet követve rövidesen elérünk a Fehérvízi Láphoz. Itt a töltésen balra fordulunk, így a láp mellett végig követhetjük az itt élő vízimadarak élővilágát. A töltésen található egy kis turistaház is, amely előtt a túránk során szintén balra fordulunk, majd egy kis csatornához érünk, ahol jobb kéz felől egy magasles található. Ezután az első útkereszteződében szintén balra megyünk, így visszaérünk ahhoz az aszfaltos úthoz, amelyről indultunk. Nem marad más hátra, mint visszatekerni a Hubertus Hof-hoz, így lezárva a túránkat.

A kerékpáron kívül vezetett túrát tehetünk még kenuval és nordic walkingozva is (természetesen a Balatonfenyvesi Turisztikai Egyesület szervezésében, ill. a láp kisvasúttal is megközelíthető.

Menetidő: 2 óra

A túra hossza: 15 km

Nehézségi fok: könnyű

Szintkülönbség: 171 m

Kezdő, találkozási pont: Balatonfenyves, Hubertus Hof.

Forrás: https://www.mozgasvilag.hu/kerekpar/turautak/nagyberek-e-bike-kor

2. nap délelőtt: 3 órás kajak-kenu Berek túra

A somogyi Nagyberek Magyarország egyik legtitokzatosabb és legkevésbé ismert tája. Körülbelül az 1950-es évekig a Balaton egyik mélyen benyúló öbleként állandóan vízzel borított terület volt. Amikor a Sió csatornát kiépítették a Balaton vízszintje tartósan csökkenést mutatott, így a Nagyberek magasabb részei szárazra kerültek és ezeken a területeken fás, ligetes, bozótos részek alakultak ki, míg a többi területé pedig sás- és nádtakaró borította el.

A Nagyberekben a Fehérvízi Láp 1977 óta védett terület, ma pedig már a Ramsari Egyezmény (Hivatalos nevén az egyezmény a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyekről, különösen, mint a vízimadarak élőhelyeiről a természetvédelmi államközi megállapodások legrégebbike.) hatálya alá eső terület. Mára a korábban élő és létező vízi világnak csak egy kis hányada maradt fenn, de még így is rendkívül érdekes természeti táj képét mutatja be. Ahogy az a fenti egyezményből is kiderül rendkívül gazdag a terület madárvilága, így méltóképp képviseli hazánkat a Nemzetközi Jelentőségű Madárlelőhelyek listáján.

A Nagyberek területe Balatonfenyvesről, a település turisztikai egyesületének szervezésében vezetett kerékpár-, elektromos kerékpár-, gyalog-, vagy nordic walking túra keretében is megközelíthető.

A túra a Rigó csatornán található vízháztól indul. Ekkor vízre szállunk, majd a Keleti-főcsatornán folytatjuk utunkat egészen a csatornát lezáró zsilipig. Itt megfordulunk, majd kb. 100 méter után visszafele van egy leágazás, ill. mellék csatorna, ahova beevezünk nagyjából 300 méterre. Itt kiszállunk, majd egy magasles melletti tisztáshoz érünk, ahol lehetőség van egy kis pihenésre. Természetesen lehetőségünk van a magaslesről a tájat is megcsodálni, de akár piknikezhetünk is. A pihenő kb. fél óra, majd ugyanazon az útvonalon visszafelé vesszük az irányt a kiindulási pontra.

A túrákra jelentkezni a Balatonfenyvesi Turisztikai Egyesületnél lehet.

A túrák minimum 10 fő együttes részvételével indulnak. A Nagyberek területén csak előzetes engedéllyel lehet tartózkodni.

A túra időtartama: 3 óra

Árak: https://www.balatonfenyvesen.hu/szolgaltatasok/nagyberek-turak/

Jelentkezés és információ: https://www.balatonfenyvesen.hu/szolgaltatasok/nagyberek-turak/

Forrás: https://www.balatonfenyvesen.hu/szolgaltatasok/nagyberek-turak/, https://www.programturizmus.hu/ajanlat-nagyberek-tura.html, https://csodalatosbalaton.hu/helyek/sport-elmeny/somogy-nagyberek-balatonfenyves-kajak-kenu-nordicwalking-tura/

2. nap délután: Élményhajózás a Balatonon – Borkóstoló túra

A Balatonfenyvesi kikötőből indulva a sétahajó járatok 1 órás hajókázás után a kiinduló helyre érkeznek vissza, más kikötőt nem érintenek. Többféle programlehetőség is a vendégek rendelkezésére áll a kínálatban, mint pl. a panoráma sétahajózás, a romantikus naplemente túra, a borkóstoló túra, a retro disco, a disco hajó vagy a gyerekhajó.

A Szent Benedek nevű séta- és rendezvényhajóról érdemes tudni, hogy a 2017-es évben került a balatonfenyvesi Yacht Club kikötőjébe és a „Csókos” néven közismert. A fedélzet árnyékos, ill. esővédett, így 60 fő kényelmes elhelyezésére van lehetőség. A hajó berendezése komfortos, hiszen mosdó, gyerekbiztos rácsozat, ill. tágas terek is az utasok rendelkezésére állnak, továbbá a programok alkalmával az adott programhoz igazított zene is hallható. Ezen kívül egy a szalonban megtalálható büfé is hozzáad a vendégek komfortérzetéhez. A hajó szalonja a régi idők hangulatát idézi. Az ülőhelyek bordó bársonnyal vannak bevonva, amelyekhez stílusában hozzáillő aranyszínű függönyzsinórok társulnak.

1 órás Borkóstoló túra: a túra során eltölthetünk egy kellemes órát a fedélzeten a híres Balatoni borok társaságában. Az utazás során a hajó csapata szépen terített borasztallal várja és a környékbeli borászok 4 különböző fajtájú borával ismerteti meg a vendégeket.

A járatokat minimum 6 fő (felnőtt) utas esetén indítják.

Információk: https://fenyvesisetahajo.hu/setahajozas.html

Jegyárak: https://fenyvesisetahajo.hu/menetrend.html

Forrás: https://fenyvesisetahajo.hu/ahajorol.html

3. nap: Fürdőzés Csisztapusztán

A csisztapusztai Csiszta FürdőBalaton partjához közel, Buzsáktól mindössze 5 km-re található, így a Balatonhoz legközelebb eső termálfürdőnek számít. Buzsák egyik településrészét nevezik Csisztapusztának, ahol 1956-ban olajat kerestek, de termálvíz tört a felszínre. A fürdőt 42 °C-os gyógyhatású meleg vize miatt, amely ásványi anyagokban gazdag hidrokarbonátos, kénes és nagy mennyiségben szénsavat is tartalmaz rengetegen keresik fel. Meglepő lehet talán, de vize külföldről is sok visszatérő vendéget vonz.

Sokáig nem fordítottak nagy figyelmet a forrásra, szabadon hagyták elfolyni a vizet azonban 1958-as adatok szerint ekkor már 40 ezer látogatója volt a fürdőnek és 3 betonmedence állt a vendégek rendelkezésére. A Gyógyfürdő Igazgatóság a csisztai termál vizet 2006-ban gyógyvízzé nyilvánította. Hosszú éveken keresztül nem történtek lényegi fejlesztések, azonban 2013-ban olyan beruházások történtek, amelyek már lehetővé teszik az egész éves nyitva tartás lehetőségét. A 2013-as fejlesztések révén már fedett medence is található a fürdőn, emellett üzemel még egy kemping is és a fürdőben minden alapvető szolgáltatás elérhető. Ma 5 töltő-ürítő rendszerű medence működik a fürdőben, amelyek között van ülőmedence, ill. gyerekmedence is. A medencék hőmérséklete 35-40 °C között mozog. A fürdő szaunával, masszázshelyiségekkel, játszótérrel, étteremmel, kávézóval és fodrászattal is felszerelt. A Csisztapusztára való közlekedés szempontjából fontos állomás, hogy 2021 nyarán visszaállították a kb. 20 éve szünetelő kisvasúttal történő közlekedés lehetőségét.

A gyógyvíz kedvező összetétele alkalmas mozgásszervi és reumatikus betegségekre, nőgyógyászati, bél- és gyomorpanaszok, bőrbetegségek kezelésére, valamint törések utáni rehabilitációra is.

Nyitvatartás: https://www.csisztafurdo.hu/nyit_index.php

Jegyárak: https://www.csisztafurdo.hu/arak_index.php

Szolgáltatások: https://www.csisztafurdo.hu/szolg_index.php

Forrás: https://termalfurdok.com/csiszta-furdo-csisztapuszta/, https://termalonline.hu/furdok/buzsak-csiszta-furdo 

+ 1 nap (igény esetén) – Kis-Balaton Látogatóközpont

A 2020 szeptemberében megnyílt Kis-Balaton Látogatóközpont célja elsősorban a Kis-Balaton természeti értékeinek a bemutatása. A nemrégiben átadott beruházás modern, 21. századi módon mutatja be a nagy jelentőségű, fokozottan védett nemzeti parki tájegység értékeit. A látogatóközpont főbb elemei között szerepel többek között interaktív kiállítás, előadó terem, tanösvény, mozi, játszótér, étterem és ajándéküzlet. A „természet szentélyébe” számtalan állatfaj mellet több mint 300 féle madár fészkel, köztük a hazai természetvédelem címerállata, a nagykócsag.

A Kis-Balaton ma már önálló turisztikai célpontnak számít, főként a Keszthelyen, Hévízen, Zalakaroson pihenő turisták keresik fel előszeretettel, akik akár kerékpáros vagy gyalogos túrákon is felfedezhetik a környéket.

Nyitva tartás, jegyárak: https://www.bfnp.hu/hu/latogatohelyek-3/kis-balaton-latogatokozpont-hu-471349

Forrás: https://www.bfnp.hu/hu/latogatohelyek-3/kis-balaton-latogatokozpont-hu-471349, https://turizmus.com/desztinaciok/atadtak-a-kis-balaton-latogatokozpontot-1171762

Ingyenes ivóvíz vételi pontok Balatonfenyves környékén
 • Balatonfenyves:
  • Közkút – Szélesség (lat): N 46° 43,389′ Hosszúság (lon): E 17° 30,529′
  • Közkút (falicsap) – Szélesség (lat): N 46° 42,911′ Hosszúság (lon): E 17° 29,459′
 • Balatonszentgyörgy: Közkút – Szélesség (lat): N 46° 40,925′ Hosszúság (lon): E 17° 18,197′

Balatonfenyves a Balaton déli partján található Fonyód és Balatonmáriafürdő között, de más Balatonparti településekkel ellentétben nem lett zsúfolt üdülőváros, hanem sikerült megőriznie azt az arculatot, amely megkülönbözteti a többi településtől.  A Balaton ezen csücskében mindig is a csend és a nyugalom volt a jellemző, így a település szlogenje sem hangozhat másként: „Csendes, családias üdülőhely”. Balatonfenyves tehát népszerű családbarát nyaralóhely, amely egészen 1991-ig Fonyód részét képezte. Ekkor egy szavazás keretében az akkori lakosok úgy döntöttek, hogy önállóvá válnak. A település a nevét egyébként a keleti részein megtalálható fenyvesek után kapta.

Természetesen a legfőbb attrakció a Balaton maga, a strandok és a látnivalók. Balatonfenyvesen három nagyobb strand található, amelyek mindegyike szabad strand. Mindegyik strand rendezett, tiszta és sekély vizű, lassan mélyülő és gyönyörű kilátás nyílik a túlsó oldalon található Badacsonyra. Az összes helyen található játszótér, így a kisgyermekes családok számára is ideális választás lehet. A Nagy Strand a település legnagyobb strandja. Szintén nagyon előnyös partszakasz családok számára, hiszen kialakítottak egy külön homokos strandrészt, vannak öltözők és zuhanyzók, játszóterek, éttermek, vendéglők, sőt még vízibicikli-kölcsönző is. Közös tulajdonsága a Balatonfenyvesi, ill. a Csalogány Stranddal, hogy sekély vizű, lassan mélyülő partszakasszal rendelkezik.

A fürdőzésen kívül természetesen Balatonfenyves rendelkezik néhány látnivalóval is. Kezdetben gazdasági céllal hozták létre, majd egyre inkább turisztikai vonzerőt képviselt a Balatonfenyvesi kisvasút, amelyet több mint 60 éve hoztak létre. A kisvasút Balatonfenyvestől Somogyszentpálig közlekedik egész évben, menetrend szerint és átszeli a vadregényes Nagyberket, amely a település déli határán található. A két természeti csoda közé ékelődött település a fürdéstől a természetjárásig a kerékpáros turizmustól a vadászaton át számtalan lehetőséget kínál a szabadidő változatos eltöltéséhez.

A város természetes programhelyszín is, a nyár folyamán többször is színházzá alakul a kertmozi, amely a község központjában található. A kertmozi a Nagy Strandnál található zenepavilonnal együtt a nyári kulturális rendezvények helyszíne. A községháza nagytermében minden hónapban új kiállítás kerül bemutatásra, amelyen a környék képzőművészei mutathatják be alkotásaikat.

 

Forrás: http://www.balatonfenyves.hu/fenyves1/index.php/hu/telepuelesuenk, https://www.cartourmagazin.hu/balatonfenyves-ahol-udulni-jo-latnivalok-programok-kirandulasok.html

Még nincs értékelve.

Legyél az első, aki értékeli: “Balatonfenyves és környéke”

Kedvenceim kezelése

 

   Nincsenek kedvencek