Káli-medence

balaton-3495488_1920
Káli-medence

Káli-medence nyugodt hangulata magával ragadja az ide látogatót. A falvak régi időket idéző templomtornyai, a műemlék borospincék, a szőlő-, és mandulaültetvények, rétek és szántók egyedi harmóniája teszi bájossá ezt a tájat. A föld mélyéről fakadó ásványvíz források és a különleges geológiai képződmények egyedivé teszik ezt a környéket, ahol a dimbes-dombos vidéken vezető kerékpárutak egyik boros pincétől a következő fogadóig vezetnek el minket.

A vidék igen gazdag a Badacsonyi és a Balaton-felvidéki Borvidék borait kínáló pincékben, és a szezonkövető, helyi alapanyagok felhasználásával készített ételeket felvonultató, regionális ízekkel megfűszerezett, vidéki konyhát kínáló éttermekben, borteraszokban. 

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság által 2006-ban létrehozott Bakony–Balaton Geopark 2015. novemberében megkapta az „UNESCO Globális Geopark” címet. Az elismerés azonos értékű a Világörökség, illetve az ugyancsak igen rangos Ember és Bioszféra programokkal.

A Bakony–Balaton Geopark 2012 óta tagja a Globális Geopark Hálózatnak. A geopark területe a Balaton-felvidék és a Bakony térségében található. Magában foglalja a Balaton-felvidéki Nemzeti Park nagy részét, a Magas-bakonyi és a Somló Tájvédelmi Körzetet, több természetvédelmi területet, illetve Fonyód és Balatonboglár térségét.

A geopark geoturisztikai látogatóhelyek, geotúrák, barlangi overallos kalandtúrák, iskoláknak szervezett geonapok, geotáborok, vetélkedők és – hazánkban egyedüliként – nyílt geotúra-vezető képzések révén népszerűsíti a térség kiemelkedően sokszínű földtani örökségét.

A medence természeti kincsei közül kiemelkedők a geológiai értékek. A medence síkjából több helyen is bazaltkúpok emelkednek ki (Hegyestű, Kis-hegyestű, Lapos-hegyestű, Kereki-domb). A medence közepén dolomit és mészkőhátak lápréteket szabdalnak fel és veszik körül a 15 ha-os Kornyi-tavat.

Káli-medencében, az egykori Pannon-tenger teknőjében és a vulkanikus hegyek déli lejtőin érik a szőlő az 1500 hektáron elterülő Balaton-felvidéki borvidéken. Az eltérő földrajzi ökológiai és egyéb adottságok miatt a borvidék három körzetre tagolódik – a borvidék a Keszthelytől Zánkáig húzódó területet öleli magába, kivéve a Badacsonyi borvidék területét.

A Balaton-felvidéki borvidék fajta összetétele szempontjából a fehér borszőlők vannak túlsúlyban, mára világossá vált, hogy a Cserszegi Fűszeres, Szürkebarát és Olaszrizling fajták igazi hazájukra találtak ezen a területen.  A kékszőlők közül egyedül a Pinot noirt-t termesztik 10 hektárnál nagyobb területen.

A borvidék borai finom savtartalmúak, zamat gazdagok, elegánsak. A kedvező adottságú dűlők diszkrét illatú borai teltek, kerekek, harmonikusak és felveszik a versenyt a Balaton-parti borvidékek boraival.

Tudta-e?

A Káli-medence települései híres bortermő vidék, ma is itt van az érsekség legnagyobb szőlészete, Mindszentkállán termelik az egyházi szertartások miseborát.