• Csomag leírása
 • Térség bemutatása
 • Videó
 • Vélemények
 • Kedvenceim
1. Haláp - a lerabolt tanú hegyünk feltáruló kincsei a Tapolcai-medencében

Nagyon ajánlott kirándulási célpont, mivel a bányaterületté alakított hegy csak 2019-óta látogatható. Leginkább Tapolca felől Devecser irányába haladó út felől érdemes megközelíteni a Bánya útról. A Zalahaláp és Hegyesd közötti útszakaszt rossz állapota miatt érdemes elkerülni. Az egykori bányaterületen kialakított tanösvény egyértelműen vezeti a látogatót, ezért nehéz eltévedni. Érdemes bejárni az egész útvonalat, ne csak az egykori bányaudvart tekintsük meg! A túra könnyű, de szélre mindig számítani kell. A körpanoráma Balaton-felé eső része felejthetetlen!

Látnivalók

A bányászati múlt miatt kissé elfeledett tanúhegyünk, korábban a Szent György-hegyre vagy a Csobáncra hasonlíthatott. Az intenzív nyolcvan éves bányászati tevékenység óriási tájsebbé alakította a Halápot. Volt idő, amikor 500-an bányászták a bazaltot a vasút és útépítésekhez. A 10 millió tonna lebányászott bazalt mennyiségét jól érzékelteti, hogy az eredeti magasság 358 méterről 291 méterre csökkent. A hegy oszlopos elválású 5-6 szögletű bazaltoszlopai nem csak függőleges, hanem vízszintes és ferde irányban is láthatóak. Helyenként olyan szorosak és szabályosak az oszlopok, mintha egy kőművesmester rakta volna őket egymás mellé. A bányaudvarban újabb és újabb oszlopcsodákat fedezhetünk fel. Az egyes állomások nem csak a földtörténetről és a bányászatról tájékoztatnak bennünket, hanem az élővilágról is. Kihagyhatatlan a hegy északi részét bejáró útvonal, ahol jellegzetes hűvös törmeléklejtő erdőn keresztül, izgalmas lépcsősoron kapaszkodhatunk fel. A bányászat a természetes élővilágot is átformálta, ami miatt csak helyenként maradt fenn az eredeti vegetáció. Sok helyütt csak a nyers kőzetfelszínt, látni, de új élőhelytípusok is megjelentek a tájformálás következtében. Az élővilág alkalmazkodó tevékenysége óriási, a jelentős özönfajok (akác, aranyvessző) mellet találunk igazi érdekességeket is (pl. havasi szürkebegy). Jó látni, hogy egy korábbi bányaterület ma izgalmas kirándulási célponttá válik és nem pedig szeméttelepé alakul!

A túra hossza: 3 km

A túra időtartama: 1,5 óra

A túra jellege: könnyű gyalogos túra

Kezdő, találkozási pont: Zalahaláp, a Bánya út felől. Az egykori bányaudvar alatti parkolóban szükséges hagyni autónkat

Parkoló: GPS: 46.922349, 17.457585

Forrás: BfNPI https://www.bfnp.hu/hu

2. nap délelőtt: - Hegyestű Geológiai Bemutatóhely

A Káli-medence kapujának őrzője a Zánka és Monoszló között 337 méter magasba törő Hegyestű. A Balaton felől szabályos kúp alakot mutató hegy északi felét az egykori kőbánya lefejtette, viszont a bányafal másik oldala felfedi számunkra a kb. 8 millió évvel ezelőtt működött bazalt vulkán belsejét.

A Hegyestű bazaltkúpjának tetejéről csodálatos panoráma tárul elénk a Balaton-felvidék jellegzetes tájrészleteiről. Panoráma térkép segítségével azonosíthatjuk a Káli-medencét övező hegyeket. Itt látható a Balaton, délről a Fonyódi-hegy, onnan nyugatra a Badacsony, a Gulács, a Keszthelyi-hegység, a Csobánc, a Fekete-hegy, a Boncsos-tető.

Az egykori bazaltbánya épületében kiállítás látható a Balaton-felvidéki Nemzeti Park térségének földtani felépítéséről, természeti értékeiről, s a bazaltbányászat emlékeiből.

Ezenkívül egy szabadtéri kőpark is a látogatók rendelkezésére áll, ahol a Dunántúl jellegzetes kőzeteiből összeállított kiállítás tekinthető meg. A fogadóépületben természetesen lehetőség van kiadványok, ajándéktárgyak megvásárlására, illetve frissítők fogyasztására.

Innen is kiváló lehetőség nyílik gyalogosan, kerékpárral bejárni a Káli-medence természeti értékeit.

Árak, nyitvatartás: https://www.bfnp.hu/hu/latogatohelyek-3/hegyestu-geologiai-bemutatohely-monoszlo

Parkolás: a bemutatóhely parkolójában ingyenes

Megközelítés: https://www.bfnp.hu/hu/latogatohelyek-3/hegyestu-geologiai-bemutatohely-monoszlo

Forrás: https://www.bfnp.hu/hu/latogatohelyek-3/hegyestu-geologiai-bemutatohely-monoszlo

2. nap délután: - Kerékpárral a Káli-medencében

Köveskál – Szentbékkálla – Mindszentkálla – Kékkút – Salföld – Ábrahámhegy – Révfülöp – Kővágóörs – Köveskál

A túra egy közepes nehézségű, kellemes kerékpártúra, a Balaton-felvidék kis falvaiban. Minden falu külön-külön egy kis ékszeres doboz, amelyekben borospincék, vályog- és kőházak közti szűk utcákon kerékpározhatunk. A falvakból kiérve rét, legelő, a tanúhegyek, kőtengerek pazar látványa kápráztat.

A túra Köveskálról indul és ide is érkezik majd vissza.

Köveskálról kiérve a Káli-medence két jellegzetes faluja következik, Szentbékkálla és Mindszentkálla, ahol a hatalmas kőtömbökkel borított, ligetes erdőben fekvő terület a Balaton-felvidék egyik legfontosabb geológiai kincsét, a szentbékkállai homokkőtengert tekinthetjük meg. A kőtenger közepén egy hatalmas ingókő magasodik, az ún. Kelemen-kő, legfelső, közel 10 tonnás kőpadja csak három ponton támaszkodik az alatta fekvő tömbre. Néhány ember súlya már képes kibillenteni egyensúlyából, és pár centiméternyit hintázhatunk. Tovább haladva Kékkút a következő állomás, ahol a főutcán jobbra tartva a tájházat érintve tartunk Salföld felé. Salföld a felújított parasztházaival szintén a Balaton-felvidék ékessége. Itt található a Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik bemutatóhelye, a Salföldi Major, mely ideális pihenőhely.  Salföld határában is kisebb kőtengert láthatunk, vagy kitérőt tehetünk a Pálos kolostor romjaihoz. Salföldet elhagyva az országúton Ábrahámhegy felé vesszük az irányt, ahol a vasútállomás közelében rácsatlakozhatunk a Balatoni Bringakörúthoz, amelyen továbbhaladva Révfülöpre érünk, ahol megtekinthetjük többek között a vasútállomással szemben lévő középkori Fülöp falu XIII. századból származó vörös homokkőből emelt templomának romjait, a Halász utcai Honismereti múzeumot, de akár a Fülöp-hegyi helyreállított Millenniumi kilátót is.

Kővágóörs felé vesszük az irányt, utunk során elhaladunk az Ecséri templomrom mellett, ahol akár meg is pihenhetünk. Kővágóörs utcáin gyorsan áttekerünk, majd a Káli-medence szívén haladunk át, sík terepen, amely a Balaton-felvidéki Nemzeti Park legizgalmasabb, legvadregényesebb területe, a medencét körbevevő tanúhegyek egyedi látványával. A következő célpontunk Köveskál, de a két település között még megcsodáljuk a kővágóörsi kőtengert, ill. a Kornyi-tavat, érdekes fejszobraival, amely a Káli-medence legnagyobb tava. A tó karsztvizekből és csapadékból táplálkozik és több mint száz madárfajnak nyújt fészkelőhelyet, többek között a nemes kócsagnak is.

Miután végigküzdöttük magunkat a Káli-medence emelkedőin házi frissítőkkel, háztáji lekvárral és nagyvázsonyi körözöttes kifli majszolásával tudunk újra feltöltődni.

Nehézségi fok: Közepes nehézségű túra (gyerek nélkül)

A túra hossza: 27 km hosszú

Szintkülönbség:   +174m, -106m

3. nap délelőtt: - Halom-hegyi Vulkán tanösvény túra Mencshelyen

Kisebb dombocska a sok közül a festői Balaton-felvidéken. A kiemelkedések sok esetben vulkanikus múltat sejthetnek a felvidék földtörténetének legutóbbi 8 millió esztendejéből. Jelen esetben is erről van szó. Az egykori vulkán oldalában nem is oly rég még működött egy kis bazaltbánya, a közel 400 méteres csúcsán pedig a megújult Kossuth-kilátó várja a vándorokat. Kisgyermekes családoknak is nagyon ajánlható a túra, hiszen könnyen teljesíthető, látnivalókban változatos útvonalat rejt a Vulkán-tanösvény. A hegy lábánál kialakított parkolóban hagyjuk járműveinket! Legyen egy óránk, ha erre járunk, nem fogjuk megbánni!

Látnivalók

A könnyű erdei kaptató felfűzi a látogatóbaráttá alakított egykori kis bazaltbányát és a helyi bazaltból kirakott vulkán modellek pedig a tűzhányó kialakulását mutatják be.  A hegy tetején bővebb betekintést nyerhetünk a kreatív módon kialakított Balaton és vulkán fal modellek segítségével a Balaton-felvidék egykori vulkánjainak világába. A tájékoztató táblák felelevenítik a terület izgalmas földtörténeti eseményeit. De vigyázat, ne feledkezhetünk bele csak az élettelen természeti értékekbe! A „rideg” váz változatos élő szövetet visel magán. Lassuljunk, szemlélődjünk és gyönyörködjünk az élővilág csodáiban is! A megújult Kossuth kilátóról nemcsak a közeli települések (pl. Nagyvázsony, Vöröstó), hanem a távolabbi Hegyestű, a Kab-hegy és természetesen a Balaton is látható.

A túra hossza: 2 km

A túra időtartama: 1 óra

A túra jellege: könnyű gyalogos túra

Kezdő, találkozási pont: Mencshely falu felől. A hegy lába alatt a parkolóban szükséges hagyni az autónkat.

Parkoló: GPS: 46.93750, 17.70523

Forrás: BfNPI https://www.bfnp.hu/hu

3. nap délután: - Folly Arborétum

A Folly Arborétum nem egyszerűen egy arborétum a sok közül. Nem csak különleges cédrusok és ciprusok egyedi atmoszférájú gyűjteménye, hanem Isten segítségével négy generáció elkötelezett munkájának és kitartásának eredménye, egy 115 éve folyamatosan gyarapodó magán arborétum, amely szépségével, mediterrán hangulatával egyedülálló kertélményt nyújt. Az arborétum magját, a szőlők fölött meghúzódó 0,4 hektáros sziklás, köves Öregarborétumot Dr. Folly Gyula pécsi orvos telepítette. 1950-ben a családi birtok egy része állami tulajdonba került. Ma már ismét a család kezében van a vissza vásárolt föld, a kibővült arborétum és a hozzá csatlakozó erdő. Az öt hektárnyi terület otthont ad négyszázféle tűlevelűnek, köztük a világ összes ciprusának, és a Földön fellelhető huszonötféle cédrus mind a négy alapfajának. Emellett kiemelkedő a kert nemzetközi szinten is jegyzett boróka-gyűjteménye, valamint kétszáz lombos fája és hatezer évelő növénye.

A Folly Arborétum ma már jóval több, mint egy növénygyűjtemény, több, mint egy gondosan ápolt kert, és az azt körülölelő szőlőbirtok. Egy olyan egyedülálló attrakció, amely komplex élményt nyújt. Hiszen nem csak a máshol nem látható, egyedi növények „passzív”, individuális megismerésére nyílik lehetőség, hanem elhelyezkedésénél és alap-, és szolgáltatási infrastuktúrájánál fogva a kert alkalmas a családi és közösségi élmény megélésére, a természettel való „aktív” kapcsolat létesítésére.

Egész napos programok fiatalok részére:

Nehéz kevésbé romantikus és autentikus helyet elképzelni, mint a Folly Arborétum. Itt lelassul az idő, megnyugszik a lélek. A Kisörsi-hegy oldalára felkúszó kert rendezett, minőségi környezete kiváló helyszíne a kikapcsolódásnak, természetben tett sétáknak, de a komolyabb dendrológiai kalandozásoknak is.

A kert tetején található kilátóból a Balaton egész nyugati-medencéje megcsodálható. Az étteremben, grillteraszon több tételes bor-, és szörpkóstolót kínálnak, 2021 nyarán pedig átadásra kerül a borászati épületben nyíló Café & Wine teraszt, ahol egyedülálló balatoni panoráma mellett lehet majd elfogyasztani egy pohár Folly bort, vagy kávénk mellé megkóstolni süteményeket. Szintén idén nyáron kerül átadásra a látogatóközpont pincéjében megnyíló interaktív család-, és birtoktörténeti kiállítás, amely egyedi élményt ígér vendégeknek. A kertből kifelé érdemes betérni még a Folly shopba, ahol szörpök, borok, magok és különféle ajándéktárgyak gondoskodnak róla, hogy magunkkal vihessük a Folly élményt.

Megközelíthetőség, parkolás: A Folly Arborétum a 71-es útról a Folly táblával jelölt kereszteződésben letérve a Kápolnavölgyi úton keresztül érhető el. Az idevezető út meredek, keskeny, egysávos. Az arborétummal szemben 200 férőhelyes, mulcs borítású, illetve füves parkoló található.

Nyitvatartás: https://www.folly.hu/nyitvatartas

Belépők: https://www.folly.hu/belepojegy

+ 1 nap (igény esetén) – Salföldi kirándulás

Salföldi Major

Salföld a Káli-medence Balaton felé nyíló kapujában, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szívében helyezkedik el és jelentős geológiai, botanikai és népi építészeti emlékei miatt híres. A nemzeti park igazgatóság 1997-ben a falu határában alakította ki a Salföldi Majort, ahol egy működő gazdaság életét és őshonos magyar háziállatfajtákat: rackajuhot, mangalicát, bivalyt, szürkemarhát, baromfit, pásztorkutyákat, mint például pulit, pumit és mudikat, illetve lovakat, köztük a nemzeti kincsként számontartott gidrán fajtát mutatja be.

A Major folyamatosan fejlődik, így megtalálható itt egy fűszer-és gyógynövénykert is, amely illatos élményeket kínál. Megtekinthető még egy mezőgazdasági gép- ill. szekér és kocsi kiállítás. A gyermekek részére tájba illeszkedő játsztér áll rendelkezésre.

A Major fogadóépületében kiadványok, ajándéktárgyak és bivalyszalámi is vásárolható. A Major szerepe a Káli-medencében igencsak nagy, hiszen a nemzeti park információs és ökoturisztikai központja is egyben.

Nyitvatartás, jegyárak: https://www.bfnp.hu/hu/latogatohelyek-3/salfoldi-major-salfold

Megközelítés, parkolás: https://kirandulastippek.hu/balaton-felvidek/salfoldi-major-salfold-kali-medence

Ivóvíz vételi pontok a Káli-medencében
 • Tapolca: Malomtó közkút
 • Hegyesd: Petőfi utcai közkút
 • Zalahaláp: Ady Endre utcai közkút
 • Szent György-hegy: Hegymagas – Oroszlánfej kút
 • Köveskál: Városkút utcai közkút
 • Kékkút: Theodora tanösvény – Theodora Quelle kút
 • Mindszentkálla: Rákóczi utcai közkút
 • Salföld: Kossuth utcai közkút
 • Révfülöp: Petőfi Sándor utcai közkút
 • Mencshely: Petőfi Sándor utcai közkút
Kerékpárkölcsönzők a Káli-medencében

Kerékpárkölcsönzésről információk itt találhatók.

Köszönet a képekért a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságnak!

Káli-medence nyugodt hangulata magával ragadja az ide látogatót. A falvak régi időket idéző templomtornyai, a műemlék borospincék, a szőlő-, és mandulaültetvények, rétek és szántók egyedi harmóniája teszi bájossá ezt a tájat. A föld mélyéről fakadó ásványvíz források és a különleges geológiai képződmények egyedivé teszik ezt a környéket, ahol a dimbes-dombos vidéken vezető kerékpárutak egyik boros pincétől a következő fogadóig vezetnek el minket.

A vidék igen gazdag a Badacsonyi és a Balaton-felvidéki Borvidék borait kínáló pincékben, és a szezonkövető, helyi alapanyagok felhasználásával készített ételeket felvonultató, regionális ízekkel megfűszerezett, vidéki konyhát kínáló éttermekben, borteraszokban.

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság által 2006-ban létrehozott Bakony–Balaton Geopark 2015. novemberében megkapta az „UNESCO Globális Geopark” címet. Az elismerés azonos értékű a Világörökség, illetve az ugyancsak igen rangos Ember és Bioszféra programokkal.

A Bakony–Balaton Geopark 2012 óta tagja a Globális Geopark Hálózatnak. A geopark területe a Balaton-felvidék és a Bakony térségében található. Magában foglalja a Balaton-felvidéki Nemzeti Park nagy részét, a Magas-bakonyi és a Somló Tájvédelmi Körzetet, több természetvédelmi területet, illetve Fonyód és Balatonboglár térségét.

A geopark geoturisztikai látogatóhelyek, geotúrák, barlangi overallos kalandtúrák, iskoláknak szervezett geonapok, geotáborok, vetélkedők és – hazánkban egyedüliként – nyílt geotúra-vezető képzések révén népszerűsíti a térség kiemelkedően sokszínű földtani örökségét.

A medence természeti kincsei közül kiemelkedők a geológiai értékek. A medence síkjából több helyen is bazaltkúpok emelkednek ki (Hegyestű, Kis-hegyestű, Lapos-hegyestű, Kereki-domb). A medence közepén dolomit és mészkőhátak lápréteket szabdalnak fel és veszik körül a 15 ha-os Kornyi-tavat.

Káli-medencében, az egykori Pannon-tenger teknőjében és a vulkanikus hegyek déli lejtőin érik a szőlő az 1500 hektáron elterülő Balaton-felvidéki borvidéken. Az eltérő földrajzi ökológiai és egyéb adottságok miatt a borvidék három körzetre tagolódik – a borvidék a Keszthelytől Zánkáig húzódó területet öleli magába, kivéve a Badacsonyi borvidék területét.

A Balaton-felvidéki borvidék fajta összetétele szempontjából a fehér borszőlők vannak túlsúlyban, mára világossá vált, hogy a Cserszegi Fűszeres, Szürkebarát és Olaszrizling fajták igazi hazájukra találtak ezen a területen.  A kékszőlők közül egyedül a Pinot noirt-t termesztik 10 hektárnál nagyobb területen.

A borvidék borai finom savtartalmúak, zamat gazdagok, elegánsak. A kedvező adottságú dűlők diszkrét illatú borai teltek, kerekek, harmonikusak és felveszik a versenyt a Balaton-parti borvidékek boraival.

Tudta-e?

A Káli-medence települései híres bortermő vidék, ma is itt van az érsekség legnagyobb szőlészete, Mindszentkállán termelik az egyházi szertartások miseborát.

Még nincs értékelve.

Legyél az első, aki értékeli: “Káli-medence”

Kedvenceim kezelése

 

   Nincsenek kedvencek