• Leírás
  • Vélemények
  • Kedvenceim

A Folly Arborétum nem egyszerűen egy arborétum a sok közül. Nem csak különleges cédrusok és ciprusok egyedi atmoszférájú gyűjteménye, hanem Isten segítségével négy generáció elkötelezett munkájának és kitartásának eredménye, egy 115 éve folyamatosan gyarapodó magán arborétum, amely szépségével, mediterrán hangulatával egyedülálló kertélményt nyújt. Az arborétum magját, a szőlők fölött meghúzódó 0,4 hektáros sziklás, köves Öregarborétumot Dr. Folly Gyula pécsi orvos telepítette. 1950-ben a családi birtok egy része állami tulajdonba került. Ma már ismét a család kezében van a vissza vásárolt föld, a kibővült arborétum és a hozzá csatlakozó erdő. Az öt hektárnyi terület otthont ad négyszázféle tűlevelűnek, köztük a világ összes ciprusának, és a Földön fellelhető huszonötféle cédrus mind a négy alapfajának. Emellett kiemelkedő a kert nemzetközi szinten is jegyzett boróka-gyűjteménye, valamint kétszáz lombos fája és hatezer évelő növénye.

A Folly Arborétum ma már jóval több, mint egy növénygyűjtemény, több, mint egy gondosan ápolt kert, és az azt körülölelő szőlőbirtok. Egy olyan egyedülálló attrakció, amely komplex élményt nyújt. Hiszen nem csak a máshol nem látható, egyedi növények „passzív”, individuális megismerésére nyílik lehetőség, hanem elhelyezkedésénél és alap-, és szolgáltatási infrastuktúrájánál fogva a kert alkalmas a családi és közösségi élmény megélésére, a természettel való „aktív” kapcsolat létesítésére.

Egész napos programok fiatalok részére:

Nehéz kevésbé romantikus és autentikus helyet elképzelni, mint a Folly Arborétum. Itt lelassul az idő, megnyugszik a lélek. A Kisörsi-hegy oldalára felkúszó kert rendezett, minőségi környezete kiváló helyszíne a kikapcsolódásnak, természetben tett sétáknak, de a komolyabb dendrológiai kalandozásoknak is.

A kert tetején található kilátóból a Balaton egész nyugati-medencéje megcsodálható. Az étteremben, grillteraszon szezonális étlappal, több tételes bor-, és szörpkóstolóval és speciális menüajánlattal várjuk a vendégeket.  A Folly saját süteményei a 2021 nyarán megnyílt Panoráma kávézóban is megkóstolhatók. 2022 nyarán adjuk át a látogatóközpont pincéjében megnyíló interaktív család-, és birtoktörténeti kiállításunkat, amely egyedi élményt ígér vendégeinknek. A kertből kifelé érdemes betérni még a Folly shopba, ahol szörpök, borok, magok és különféle ajándéktárgyak gondoskodnak róla, hogy magunkkal vihessük a Folly élményt.

Megközelíthetőség, parkolás:

A Folly Arborétum a 71-es útról a Folly táblával jelölt kereszteződésben letérve a Kápolnavölgyi úton keresztül érhető el. Az idevezető út meredek, keskeny, egysávos. Az arborétummal szemben 200 férőhelyes, murva borítású, illetve füves fogadóterület található. 

 https://www.folly.hu

Nyitvatartás: https://www.folly.hu/nyitvatartas

Belépők: https://www.folly.hu/belepojegy

Még nincs értékelve.

Legyél az első, aki értékeli: “Folly Arborétum és Borászat”

      Nincsenek kedvencek