• Leírás
  • Vélemények
  • Kedvenceim

Balatonföldvártól 10 kilométerre található Kereki község legnagyobb nevezetessége a középkori várrom, amely a 283 méter magas Várhegyen található. Fehérkő várához akár egy romantikus, természetközeli túra alkalmával is eljuthatunk. A várhoz a falu széléről indul jelzett gyalogút, amely nem túl hosszú, de vannak meredek szakaszai is. Az erre járóknak a ménesbirtok közelében alakítottak ki pihenőhelyet padokkal, asztalokkal. Az erdővel körülvett tisztáson álló vár falairól egészen Tihanyig ellátni.

A vár legnagyobb része téglából épült, de követ is használtak a bejáratok, ill. az ablakok keretezéseinél. A vár bejárata a déli oldalon található, amely előtt egy kb. 5 méter mély várárok és egy 6-8 méter széles felvonóhíd található. A kapu után egy kis várudvar található. A vár eredetileg kétszintes volt, de a falak ma már csak egy emelet magasságban állnak. A várhoz, amely 2018-ben hivatalosan is bekerült a Somogy Megyei értéktár értékei közé, több túraútvonal is vezet.

A túra hossza: 4,3 km

A túra időtartama: 1,5 óra

Szintkülönbség: 165 méter

Megközelítés: A túra a Kereki, alsó buszmegállóból indul a főútra merőleges Dózsa György úton, majd a megállóba tér vissza.

Parkolás: Parkolni a Hősök parkjánál tudunk a túra első 100 méterénél a főútról lekanyarodó Dózsa György út mellett.

Forrás: https://www.termeszetjaro.hu/hu/tour/gyalogtura/erdei-seta-feherko-varahoz-kerekibol/26985915/#dmdtab=oax-tab1https://balatonfoldvar.info.hu/hu/latnivalo-a-tersegben/feherko-vara-kereki

Még nincs értékelve.

Legyél az első, aki értékeli: “Fehérkő vára – Kereki”

      Nincsenek kedvencek