• Leírás
  • Vélemények
  • Kedvenceim

A Káli-medence kapujának őrzője a Zánka és Monoszló között 337 méter magasba törő Hegyestű. A Balaton felől szabályos kúp alakot mutató hegy északi felét az egykori kőbánya lefejtette, viszont a bányafal másik oldala felfedi számunkra a kb. 8 millió évvel ezelőtt működött bazalt vulkán belsejét.

A Hegyestű bazaltkúpjának tetejéről csodálatos panoráma tárul elénk a Balaton-felvidék jellegzetes tájrészleteiről. Panoráma térkép segítségével azonosíthatjuk a Káli-medencét övező hegyeket. Itt látható a Balaton, délről a Fonyódi-hegy, onnan nyugatra a Badacsony, a Gulács, a Keszthelyi-hegység, a Csobánc, a Fekete-hegy, a Boncsos-tető.

Az egykori bazaltbánya épületében kiállítás látható a Balaton-felvidéki Nemzeti Park térségének földtani felépítéséről, természeti értékeiről, s a bazaltbányászat emlékeiből.

Ezenkívül egy szabadtéri kőpark is a látogatók rendelkezésére áll, ahol a Dunántúl jellegzetes kőzeteiből összeállított kiállítás tekinthető meg. A fogadóépületben természetesen lehetőség van kiadványok, ajándéktárgyak megvásárlására, illetve frissítők fogyasztására.

Innen is kiváló lehetőség nyílik gyalogosan, kerékpárral bejárni a Káli-medence természeti értékeit.

Árak, nyitvatartás: https://www.bfnp.hu/hu/latogatohelyek-3/hegyestu-geologiai-bemutatohely-monoszlo

Parkolás: a bemutatóhely parkolójában ingyenes

Megközelítés: https://www.bfnp.hu/hu/latogatohelyek-3/hegyestu-geologiai-bemutatohely-monoszlo

Forrás: https://www.bfnp.hu/hu/latogatohelyek-3/hegyestu-geologiai-bemutatohely-monoszlo

Még nincs értékelve.

Legyél az első, aki értékeli: “Hegyestű Geológiai Bemutatóhely”

      Nincsenek kedvencek